1

Za prelazak hodže iz jednog sela u drugo platili 3.000 KM

Cijela Krajina već danima bruji o obeštećenju za efendiju Fahrudina Hilića, kojem su džematlije Todorova u blizini Velike Kladuše platile više od 3.000 maraka da bi se vratio za glavnog imama u selu!

Hilić je mjesto imama u selu Todorovo naslijedio od rahmetli oca, efendije Hasana Hilića te je ovu funkciju obnašao pune dvije godine. Međutim, četvorica džematlija odlučila su da ga smijene te su mu stvarali pritisak, pričaju mještani Todorova, pa je Hilić sam ponudio ostavku.

Nedugo zatim Hilić se kandidirao za mjesto imama u selu Polje, također u blizini Velike Kladuše, te je s njima potpisao ugovor o zaposlenju. Ovakva informacija nije se svidjela mještanima Todorova te su insistirali da se Hilić vrati u njihovu džamiju.

Kako nam je prenio jedan stanovnik iz Todorova i redovni džematlija, razočarano stanovništvo ovog mjesta u Krajini željelo je vratiti svog efendiju ne pitajući za cijenu.

– S obzirom na to da je efendija Hilić imao ugovor za obavljanje funkcije imama u Poljima, gdje se ni tamošnje stanovništvo nije željelo odreći njegovih usluga, bili smo primorani platiti neku vrstu obeštećenja za njegov povratak – kazao nam je jedan mještanin Todorova.

Mještanin nam je dalje otkrio da su platili više od 3.000 maraka za povratak Hilića u džamiju u Todorovu te da je nakon toga Fahrudin raskinuo ugovor s džematom u Poljima.

– Rahmetli efendija Hasan bio je vrlo cijenjen, tako da i njegov sin Fahrudin obavlja svoj posao veoma korektno. Djeca ga vole, a i poštuje ga većina džematlija. Zbog toga nismo pitali za cijenu, samo da našeg efendiju vratimo gdje mu je mjesto – dodao je mještanin Todorova.

(Dnevni avaz)mar 14, 2013