Podržite ovu lijepu stranicu lajkom, a ako ste već lajkali hvala vam od srca!

ZANIMA ME JE LI PO SUNNETU DA SE NA SEDŽDU PRVO SPUŠTAJU DLANOVI ILI KOLJENA?

Pitanje: Esselamu alejkum braćo,mene zanima je li po sunnetu da se na sedždu prvo spuštaju dlanovi ili koljena? Šta je ispravnije od ovo dvoje ?

Odgovor: We alejkumu selam.
Oko ovog pitanja ima dosta razmimoilaženja i dosta mišljenja, pa savjetujem da klanjač postupi onako kako je njemu lakše. Ipak za one koji traže više znanja, od emaneta je da kažem da je jače i ispravnije mišljenje da pri spuštanju na sedždu prvo spusti klanjač svoja koljena, potom dlanove, a potom lice, a prilikom podizanja sa sedžde obrnutim redosljedom, prvo podigne lice, potom dlanove, a potom koljena i ovo važi za onog klanjača koji nema neku teškoću da ovako postupi.

Bilježe Ebu Davud, Tirmizi i Nesai sa sahih senedom od Vail ibn Hudžr,ra., da je rakao: “Vidio sam Poslanika,savs.,da prilikom spuštanja na sedždu spusti koljena prije dlanova, a kada bi se podizao,podigao bi dlanove prije koljena”. I gore navedeno je mišljenje Šejha ibn Usejmina,rhm..

Odgovorio: Uvaženi šejh hafiz Imad el-Misri

  • NAPOMENA: Tekst odražava stav potpisanog autora istog teksta, a eventualni komentari na tekst, odražavaju stavove dotičnih posjetilaca, a ne nužno i stavove internet portala ljepota-islama.net
  • Molimo posjetioce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Internet portal ljepota-islama.net zadržava pravo da obriše komentar bez najave, ili prethodnog objašnjenja.