1

Zelena Boja u Kur`anu

Zelena boja u Kur´anu

Riječ zelenilo je više puta spomenuta u Kur´anu prilikom opisa stanja stanovnika Dženneta i onog što ih okružuje: blagostanja i luskuza, sreće i zadovoljstva. Npr. Allah, subhanehu ve te´ala, u Kur´anu kaže:

˝ Oni će biti naslonjeni na uzglavlja zelena, prekrivena ćilimima čarobnim i prekrasnim ˝ (sura Ar – Rahman, 76. ajet)

˝ Na njima će biti odijela od tanke zelene svile, i od teške svile, nakićeni narukvicama od srebra, i dat će im Gospodar njihov da piju čisto piće. ˝ (sura Al – Insan, 21. ajet)

˝ Naslonjeni na posteljama čije će postave od kadife biti, a plodovi u oba perivoja nadohvat ruke će stajati, – ˝ (sura Ar – Rahman, 54. ajet)

Mišljenje psihologa:Dr. Ardtcham je utvrdio da boje imaju određen utjecaj na ljude. Da bi dokazao ovu tvrdnju izveo je niz eksperimenata koji pokazuju kako boje utječu na naše raspoloženje, na osjećaj hladnoće i topline, sreće ili tuge, kao i na našu ličnost i način na koji gledamo na život.
Danas se u bolnicama obraća pažnja na to kakvu ulogu boje igraju kad je u pitanju unutrašnjost čovjeka i traži stručno mišljenje o tome koje boje bi trebalo da budu zidovi i odjeća osoblja.
Eksperimenti su pokazali da žuta boja stimuliše nervni sistem. Narandžasta donosi sigurnost i smirenje, plava čini da ljudi osjećaju hladnoću, za razliku od crvene koja čini da osjećaju toplinu. Međutim, ispostavilo se da je boja radosti i sreće zelena boja i to ju je učinilo omiljenom bojom za hirurške sale i uniforme.

Ovdje ćemo spomenuti i eksperiment koji je sproveden u Londonu, na londonskom mostu zvanom ˝ crni fratar ˝ poznatom po mnogobrojnim samoubistvima koja su izvršena na njemu. Nakon što je njegova siva boja promijenjena u lijepu zelenu boju broj samoubistava se znatno smanjio.
Poznato je i to da zelena boja olakšava pogled zbog male površine vidljivosti pored srednjeg talasa dužine koji je kraći od onog kod crvene i duži od onog kod plave boje.