Podržite ovu lijepu stranicu lajkom, a ako ste već lajkali hvala vam od srca!

Žena zbog koje je Allah prekorio Poslanika, s.a.v.s.

Neki mladić, po imenu Humejd, je otišao Poslaniku, s.a.v.s., da se požali na svoju ženu i tada je čuo učača kako uči: “Doista će Džehenem biti mjesto sakupljanja sviju njih.” Dao se u plač i tako je došao kući plačući. Kada je nastupila noć, obavio je propisane namaze ali je i dalje plakao bez prestanka skrušeno doveći do sabaha. …

Njegova žena je bila neposlušna i on se prethodnog dana žalio Poslaniku na nju, ali ga ona upita: Humejde, šta je razlog te cijele noći nisi spavao niti prestao s plačem? On joj reče: Čuo sam učača kako uči: Doista će Džehenem biti mjesto sakupljanja sviju njih.
Tada je Uzvišeni Allah u njeno srce ulio strah pa reče: Otići ću kod Allahovog Poslanika, s.a.v.s., i zamoliti ga da moli za moj oprost.
On joj reče: Zar ćeš ići Poslaniku, a ja sam se jučer žalio njemu na tebe?
Ona je otišla kod Poslanika i stala pred njim kazavši: Allahov Poslaniče, došla sam kod tebe kajući se pa zamoli Allaha da mi oprosti grijehe.
Selman el-Farisi reče: Allahov Poslaniče, ovo je Humejdova žena, čovjeka koji se jučer žalio na nju. Tada se Poslanik, s.a.v.s., okrenu od nje i ne htjede s njom progovoriti ni riječi.
Nakon toga, ona ode u medinska brda plačući i moleći Allaha: Allahu moj, došla sam kod Tvog vjerovjesnika kajući se, ali se on okrenuo od mene i nije progovorio niti jedne riječi. Dolazim ti, o Ti čija milost obuhvata i žive i mrtve, Ti koji primaš pokajanja Svojih robova i brišeš grijehe… Allahu moj, ja sam ogrezla u grijehu a Ti si pun milosti…
Tada je Džibril sišao Poslaniku, s.a.v.s., i rekao mu: Muhammede, El-Hakk ti šalje selam i kaže ti: Muhammede, jedna Moja robinja ti je došla kajući se, pa je ti nisi prihvatio i okrenuo si se od nje. Muhammede, ona je došla Nama pa smo je prihvatili, oprostili smo joj grijehe i zadovoljni smo njome. Obraduj je Našim zadovoljstvom.
Tada Poslanik, s.a.v.s., reče svojim ashabima: Ko će mi je od vas dovesti? Selman reče: Ja ću, Allahov Poslaniče. Našao je među medinskim brdima i rekao joj: Odazovi se Allahovom Poslaniku. Ona mu reče: Selmane, kako ću se odazvati njemu a on je srdit na mene, a Allah se srdi na onoga na koga je srdit Njegov Poslanik?
Selman joj reče: Raduj se, Allah ga je obavijestio da je zadovoljan tobom. Ona krenu ka Poslaniku, s.a.v.s., pa kad dođoše do njega Poslanik, s.a.v.s., joj reče: Raduj se ti, zbog koje me je prekorio moj Gospodar, raduj se, Allah ti je oprostio i zadovoljan je tobom.
Ona je od radosti pala na sedždu i na sedždi je ostala dugo. Nakon nekog vremena Poslanik, s.a.v.s., reče Selmanu: Reci joj nek ustane sa sedžde.
Kada je Selman prišao do nje, ona je bila mrtva.
Iz knjige: El- Mevaiz vel Medžalis od Ibn Dževzija

  • NAPOMENA: Tekst odražava stav potpisanog autora istog teksta, a eventualni komentari na tekst, odražavaju stavove dotičnih posjetilaca, a ne nužno i stavove internet portala ljepota-islama.net
  • Molimo posjetioce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Internet portal ljepota-islama.net zadržava pravo da obriše komentar bez najave, ili prethodnog objašnjenja.