Podržite ovu lijepu stranicu lajkom, a ako ste već lajkali hvala vam od srca!

Zvanična FETVA Rijaseta IZ u BiH o tome koliko džuma namaz ima rekata i MORA LI se klanjati PODNE poslije?

– “Ko klanja džumu namaz NE TREBA klanjati PODNE namaz, tj. AHIRUZ-ZUHR. DŽUMA namaz je ZAVRŠENA PREDAJOM SELAMA NAKON DRUGOG REKJATA.
– Ko žuri MOŽE napustiti džamiju NE UZNEMIRAVAJUĆI one koji ostaju, ali je bolje slijediti imama dok se ne završi i zikr poslije namaza. Time će se bolje očuvati red i sloga u džematu.
– NEMA ŠERIJATSKI VALIDNOG DOKAZA da uz džumu TREBA klanjati i REZERVNO PODNE, osim pozivanja na sumnju u ispravnost džume u slučaju kada se taj namaz u jednom gradu klanja na više mjesta, što je u ovom vremenu apsolutno bespredmetno.
– Međutim ako neko želi da klanja NAFILU poslije džume, NEMA SMETNJE. U tradiciji se navodi da su ashabi klanjali ČETIRI rekjata SUNNETA poslije džume.”

ODGOVORIO: prof. dr. Enes Ljevaković, fetva-i-emin IZ u BiH.

  • NAPOMENA: Tekst odražava stav potpisanog autora istog teksta, a eventualni komentari na tekst, odražavaju stavove dotičnih posjetilaca, a ne nužno i stavove internet portala ljepota-islama.net
  • Molimo posjetioce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Internet portal ljepota-islama.net zadržava pravo da obriše komentar bez najave, ili prethodnog objašnjenja.